De sasbrug
De Sasbrug dateert reeds van 1930 en wordt beschouwd als historisch erfgoed. Deze ophaalbrug heeft gedurende vele decennia dienst gedaan aan het kanaal Roeselare-Leie ter hoogte van de gemeente Kachtem. Zij verbond de dorpskern van deze gemeente met de Roeselaarsestraat in Izegem.

Brug van Kachtem 1941

Op het Kanaal Roeselare-Leie waren oorspronkelijk twee sluizen. De drietrapssluis van Ooigem werd tijdens het graven van het kanaal midden in de 19de eeuw gebouwd. De sluis (het sas) van Kachtem (Izegem), waarnaar de naam ‘Sasbrug’ nog verwijst werd een paar jaar later gebouwd.


Brug van Kachtem 1941
De bruggen over het kanaal waren tot aan de Eerste Wereldoorlog draaibruggen en werden allen vernietigd in deze oorlog. Daarna werden ophaalbruggen gebouwd.
Deze twee kleine sluizen en de vele ophaalbruggen hinderden echter zowel het toenemende weg- als scheepvaartverkeer in de tweede helft van de 20ste eeuw.
Brug van Kachtem 1941Zicht op het sas voor de verbreding 1970

Zicht op sas met nieuwe brug in achtergrond 1970Zicht op sas met nieuwe brug in achtergrond 1970

Zicht op het sas voor de verbreding 1970Het sas van Kachtem was berucht bij de binnenschippers want ze was heel smal. Het niveauverschil dat met de sluis overbrugd werd was maar 70cm!

 


Bij de verbreding van het kanaal werd de sluis (of sas) en de ophaalbrug in Kachtem in 1976 verwijderd. De ophaalbrug, gebouwd rond 1930, werd als erfgoed van de ondergang gered door IWV.
De ophaalbrug werd in 1980  terug opgebouwd tussen de twee haventjes van de Izegemse watersportvereniging, waar eveneens een stuk van de oude met kasseistenen geplaveide Sasstraat nog doorheen loopt.
De gerestaureerde Sasbrug aan de jacthaven IWV 2011
Einde van de jaren negentig werd de brug een eerste keer gerestaureerd. In 2011 werd het brugje volledig vernieuwd en terug in werking gesteld zodat het bediend kan worden om grotere boten toegang te verlenen tot de achterhaven.

Omdat er heel wat huwelijksfoto's gemaakt worden op en rond het brugje wordt het ook wel "Le pont des amoureux" genoemd

Het verhaal van de verdwenen sasmeester.

 

Bij de bouw van de nieuwe Sasbrug in de jaren 70 van de vorige eeuw verdween de oude sasmeester, Marcel Coopman, op mysterieuze wijze.

" De sasmeester zit in het beton van de  brug."

" Hoe is hij in die brug beland?"

" En zit hij er wel echt in?"

" Spoorloos verdwenen."

" Een vrouwenkwestie", zei de ene.

" Iets met geld", zei een ander.


Maar over één ding was iedereen het eens: zijn lijk werd in het beton van de brug gegoten.
Zesendertig jaar na de verdwijning blijft het nog steeds een mysterie hoe Marcel Coopman aan zijn einde kwam.
Delen