Michael Callebert

Ik zet er soms mijn persoonlijke mening bij als bootrider die kabelen wel leuk vind. Je kan hiermee doen wat je wil, niets is zwart op wit.

Michael Callebert
Een wakeboard kopen ligt persoonlijk. Velen kijken naar de tekening, maar dan kan het zijn dat je eindigt met een board die totaal niet bij je past.
Dus : NIET ALLEEN kijken naar de tekening is de tip.
Normaal zijn er meerdere modellen mogelijk per persoon, het is dan eerder een kwestie van persoonlijke voorkeur en er de juiste uit te kiezen.Er zijn zo’n 4 hoofdsoorten wakeboards:

 

  • Progressief board. Een aanrader om te beginnen tot zelfs ot gevorderde. Goed om een gevoel te kweken. Nadien kan je, als je beter word, een specifiek board kiezen naar je eigen stijl.

 

  • Agressief board. Zoals de naam het zegt voor de rider die graag hard aansnijd en iets geweldiger/explosiever bezig is op het water.

 

  • Flex board Leuke boards op slides en aan de kabel. Achter de boot zie ik voorstanders en tegenstanders. Ik hoorde van enkele Amerikanen dat iedereen die op flexboard heeft overgeschakeld nooit meer in de finale van de pro-wakeboard tour is geraakt… Ik vind het persoonlijk ook niet goed achter de boot.

 

  • Hybride board. Een mix tussen flex en vast. Deze boards geven een goede pop maar vragen een andere ridestijl. Ik zie weinig pro-riders achter de boot die altijd met hybride riden. Dit type lijkt me ideaal voor de recreatieve rider die veel wil kabelen en sliden, maar ook achter de boot wilt.

 

Hybride en vooral de flexboards zijn zowat altijd eerder progressieve boards die veelal weinig tractie bieden wegens een platte onderkant.
Als je een beetje “sketchy” land kan dat zowel in uw voordeel werken als in uw nadeel.

Naar mijn mening zal het meer nadelig dan voordelig werken, als je bepaalde tricks nog niet kent en land voor de eerste keren weet je vaak niet waar je bent, als het board een beetje zijn weg zelf zoekt is dat altijd welkom. Maar te veel grip is natuurlijk ook niet goed.

Beginners kunnen niet misgaan met de Liquid Force trip dit is het meest all round en makkelijk board die ik ken. Ik heb er mijn eerste salto’s en 360° mee geleerd.

Amateurs tot gevorderde moeten eens goed kijken of ze eerder agressief of progressief riden. Ik kan jullie hierbij gerust adviseren, gezien iedereen toch wel anders is.

 
Grootte van het wakeboard.

Hiervoor moet je kijken naar uw gewicht. Er is geen officiële tabel van. Het ligt dan ook persoonlijk.

Voor beginners reken ik als volgt :

  • 141cm= +80kg
  • 138cm= +65kg
  • 135cm= +50kg
  • 128cm= +40kg
  • 121cm= +/-30kg
  • 118cm= voor de hele kleintjesBindingen

Je hebt intussen verschillende soorten: snowboardsysteem, met binnenschoen, en de gewone.

Mijn voorkeur zijn de gewone. Ze zijn veilig met ingebouwde stretchstukken die bij een harde klap toestaan dat de voeten loskomen en blessures vermijden.
In de gewone zijn er nog de open toe en closed toe, harde bindingen en soepele.

Als je graag vette grabs poked dan zijn lossere aan te raden.
Heb je liever een vast gevoel moet je harde nemen (een beetje te vergelijken met skateboarden, vaste of losse assen)
Hoewel skaten en wakeboarden verschillend zijn ben ik op beide eerder los.

Closed toe geeft betere controle en iets warmere tenen als het koud is :)

Open toe laat meerdere schoenmaten toe, Maar er zijn enkele modellen die controle bieden zoals bij closed toe, die laatste zijn dan wel weer op maat.
Kwestie van smaak en goesting dus !


De bindingen zo breed mogelijk op uw board monteren, zolang het goed aanvoelt natuurlijk.

Bindingen niet te scheef zetten, een beetje is ok (ikzelf sta op 6° en 6°) beetje meer/min mag zeker, maar ik hoor dat het zo beter is voor de knieën.

Touwen

Een wakeboardtouw rekt niet, een waterskitouw rekt wel.

Als het touw rekt en je doet een handle pas (360°,…) Dan word het moeilijker omdat het touw terugtrekt in de lucht. Op het gebied van veiligheid mag een wakeboardtouw ook niet rekken. Als je valt ,en je houd vast zoals het moet, -zolang mogelijk dus :) - komt er veel kracht op de lijn.
Als de lijn rekt en je laat los veranderd uw handle in een katapult met alle gevolgen voor de mensen in de boot. Het touw kan zelfs tot over de neus van de boot vliegen…

Boardshort

Verplicht :)

Geen nood voor de vrouwen bestaan er ook aangepaste modellen en zelfs board rokskes

Skipak

Voor de mannen, doe altijd iets aan om de juwelen te beschermen, ‘kspreek uit ervaring...

FYI Droogpak is ambetant, als je wil riden in de koude is een pak zoals de O’neill psycho I, II of III de beste keuze, goede bewegingsvrijheid en superwarm.

Gewicht in de boot

Hoe meer hoe liever...

Websites:

 

 

Delen