1973 het geboortejaar van de Izegemse watersportvereniging vzw.

Onder impuls van  een viertal gedreven waterskiërs werd de vereniging opgericht.

De stichters zijn :
  • Dhr. Lucien Callebert
  • Dhr. Dirk Decoopman
  • Dhr. Paul Behaeghe
  • Dhr. Freddy Wylein.

Heel bescheiden gestart aan de centrale brug over het kanaal Roeselare-Leie in Izegem verhuisde de club vlug naar het oude 'sas' in de deelgemeente Kachtem.
Daar werden het eerste clubhuis en de eerste aanlegsteigers gerealiseerd.
Nu kon het clubleven een volwaardige start nemen.

Na enkele jaren verhuisde de vereniging een tweede maal.
Dit als gevolg van de verbreding van het kanaal.
Een nieuw modern clubhuis werd gebouwd en er werden twee haventjes aangelegd. De vereniging had eindelijk haar definitieve stek gevonden.
Vanaf toen nam de groei een grote vlucht. Steeds meer
watersporters sloten zich aan.

De leden kwamen niet enkel uit West-Vlaanderen, maar ook uit de andere provincies en zelfs uit Noord-Frankrijk.
Het clubhuis werd volledig uitgebouwd, het clubdomein werd verfraaid en de havens kregen een volwaardige uitrusting.
Ondertussen werd de basis gelegd voor het sportieve luik.  

Eind de jaren 70 prijkten de Izegemse waterskiërs op diverse uitslagenlijsten van wedstrijden. Nationale kampioenen werden ingehuldigd in het blootvoetskiën en in het racen voor dames.
Onder impuls van een bloeiende jeugdwerking werd er halfweg de tachtiger jaren een eerste eigen clubboot aangeschaft waarmee initiatie waterski kon gegeven worden.

Toen halfweg de jaren negentig het klassieke skiën meer en meer op de achtergrond verdween, werd het roer omgegooid en werd er geïnvesteerd in het wakeboarden.
Deze discipline die nog in zijn kinderschoenen stond in ons land werd een waar succes. Izegem werd het mekka van het wakeboarden in Vlaanderen.
De wakeboarders van de Izegemse Watersportvereniging behaalden vanaf 2000 ieder jaar verschillende nationale en internationale titels.
Zij nemen deel aan de Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen.

In 2005 werd een plan opgemaakt om onze site om te vormen tot een multirecreatieve site waar alle vormen van waterrecreatie hun plaats krijgen, zowel watergebonden als oevergebonden. Voor toervaart, waterski, hengelen en fietsen worden in de toekomst aanpassingen doorgevoerd die deze vormen van waterrecreatie nog meer kansen bieden.

In 2011 werd de toegangskoker (van het kanaal naar de havens) onder de Noordkaai aangepast voor grotere boten. Tegelijkertijd werd in de koker een voetgangers- en fietsersdoorsteek gerealiseerd waardoor de veiligheid bij het oversteken verbeterd werd.
Delen