31 juli 2018 14:00


OPGELET VANAF HEDEN : VERBOD OP WAKEBOARD, WAKESURF, WATERSKI EN DERGELIJKE.

 
PERSBERICHT
30 juli 2018
WATERWEGBEHEERDER WAARSCHUWT VOOR MOGELIJKE BLAUWALGEN IN KANAAL ROESELARE-LEIE
De Vlaamse Waterweg nv heeft maandagmiddag een opvallende groenblauwe verkleuring van het water in het kanaal Roeselare-Leie vastgesteld. Het is mogelijk dat de oorzaak van de verkleuring afkomstig is door de aanwezigheid van blauwalgen. Contact met besmet water kan schadelijk zijn voor mens en dier. De waterwegbeheerder roept daarom op om – in afwachting van de resultaten van verder onderzoek - uiterst voorzichtig met het kanaalwater om te springen, ook bij waterafname.
De komende dagen wordt het kanaalwater verder onderzocht door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). In afwachting van de resultaten wil de Vlaamse waterwegbeheerder alvast een waarschuwing meegeven aan recreanten en waterafnemers zoals bedrijven en landbouwers omdat de verkleuring mogelijk afkomstig is door de aanwezigheid van blauwalgen.
Blauwalgen – of cyanobacteriën - zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.
Delen